Χρήστες on line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 11 επισκέπτες και κανένα μέλος

   

 Ηλεκτρονικό  περιοδικό

 

'Στρογγυλομάνια' 

 

  1ο Τεύχος   

  2ο Τεύχος  

  3ο Τεύχος  

 

 

   

Σχολείο - Τάκης Ζενέτος

   Ο Τάκης (Παναγιώτης) Ζενέτος(1926-1977) ήταν Έλληνας μοντερνιστής αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Παρίσι, ήταν μαθητής του Λε Κορμπυζιέ και αποφοίτησε το 1954. Τιμήθηκε με τη διάκριση του Prix de Rome για την αρχιτεκτονική του.

    Στα σημαντικότερα έργα του, μεταξύ 1953 και 1977, είναι ο σχεδιασμός του εργοστασίου ζυθοποιίας ΦΙΞ στην λεωφόρο Συγγρού μαζί με τον Μαργαρίτη Αποστολίδη, το μεταλλικό θέατρο του Λυκαβηττού (1965), το "Στρογγυλό σχολείο" στον Αγ. Δημήτριο (1969), και η "Κατοικία στο Καβούρι" (1961) μαζί με τον Μαργαρίτη Αποστολίδη που πλέον έχει κατεδαφιστεί. Από την αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ασχολήθηκε ερευνητικά με την μελλοντική εξάπλωση της ηλεκτρονικής κουλτούρας. Αποτέλεσμα αυτής της μελέτης του είναι το όραμα για την πόλη του μέλλοντος με τίτλο Ηλεκτρονική Πολεοδομία (1971). Ο Zενέτος ολοκλήρωσε συνολικά 120 έργα, ανάμεσα στα οποία είναι το χωροταξικό σχέδιο του Λεκανοπεδίου Αττικής, πολλά βιομηχανικά κτήρια καθώς και σημαντικές πολυκατοικίες και μονοκατοικίες.

Τα λιγοστά εναπομείναντα μοντέρνα κτίρια που σχεδίασε είναι, πολλές φορές, υπό συζήτηση για κατεδάφιση. Μέρος του κτιρίου του ΦΙΞ κατεδαφίστηκε το 1994 για την κατασκευή του ομώνυμου σταθμού Συγγρού-Φιξ του μετρό της Αθήνας ενώ στο μέρος που απέμεινε θα στεγαστεί, μετά τη μετασκευή του, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το έργο του αναφέρεται και στην Κριτική Ιστορία της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής του Kenneth Frampton.

Ο Τάκης Ζενέτος αυτοκτόνησε το 1977 πηδώντας από το παράθυρο του γραφείου του στο Κολωνάκι.

   
   
© 1o Γ.Ε.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ