Χρήστες on line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 4 επισκέπτες και κανένα μέλος

   

Erasmus+-Πορτογαλία-Covilha

Λεπτομέρειες

Erasmus+,   CovilhaΠορτογαλία  2022

 

 

Η άφιξή μας στη Covilha πραγματοποιήθηκε  στις 3/4/2022 και ώρα 11:00μ.μ.. Παράλληλα είχαμε και μια σύντομη -λόγω της ώρας αλλά και της κούρασης – πλην όμως ζεστής συνάντησης με τους συναδέλφους Πορτογάλους οι οποίοι μας μετέφεραν με δικά τους μέσα στο ξενοδοχείο SantaEufemia όπου θα διαμέναμε τις επόμενες ημέρες.

 

 

Ημέρα 1η  4/4/2022

Γνωριμία με τους εταίρους, το σχολείο φιλοξενίας, την πόλη

 Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες αρχίζουν νωρίς το πρωί. Μετά την απόλαυση ενός αρκετά ικανοποιητικού πρωινού στο ξενοδοχείο μαθητές και καθηγητές κατευθυνθήκαμε στο τοπικό σχολείο φιλοξενίας το  ScuolaSecondariaCampusMelo με το οποίο θα συνεργαζόμασταν τις επόμενες μέρες. Ένα πολλών ετών κοινό επαρχιακό σχολείο με κτίσματα διαφόρων περιόδων. Παρόλα αυτά μας εξέπληξε θετικά. Με την  είσοδό μας οι διάφορες εικαστικές παρεμβάσεις μας αιφνιδίασαν. Επιπλέον, ιδιαίτερα έργα τέχνης φιλοτεχνημένα από τους μαθητές σε όλους τους κεντρικούς διαδρόμους τραβούσαν τα βλέμματά μας. Οι χώροι καθαροί, φύλακες ανά όροφο, καθαριστές που με ηλεκτρικές  σκούπες εν ώρα μαθήματος εργάζονταν.

Πρώτος σταθμός μας η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου όπου έγινε η υποδοχή μας και το καλωσόρισμα από την  Διευθύντρια του σχολείου. Στη συνέχεια ο λόγος στους  μαθητές, οι οποίοι στο πλαίσιο αλληλογνωριμίας πρόβαλαν βίντεο  με τις ομορφιές της χώρας τους.

Έπειτα  ξεναγηθήκαμε σ’ ένα αξιοπρεπές  εργαστήριο στο Sala do futuro. Εδώ, τα παιδιά συμμετείχαν

στις δραστηριότητες που τους είχαν ανατεθεί από τους συναδέλφους του σχολείου, προσπαθούσαν να σπάσουν τον πάγο, να γνωριστούν, να μοιραστούν, να αποκτήσουν ένα επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ τους. Κάτι που έγινε πολύ γρήγορα!Έγιναν μια καλή παρέα!!

Γευμάτισαν όλα μαζί στο εστιατόριο του σχολείου. Πήραν μια ανάσα και γύρισαν πίσω να συνεχίσουν… Η απογευματινή δραστηριότητα ήταν: Δημιουργία comicμε το pixton. Με τάμπλετ ανά χείρας πλοηγήθηκαν, εξερεύνησαν και δημιούργησαν σύντομες σκηνές με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Τα δικά μας παιδιά με μεγάλη ευκολία τα κατάφεραν και η ικανοποίηση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους!

Η εξαιρετική βόλτα που ακολούθησε μας κούρασε  αλλά και μας αποζημίωσε! Περιπλανηθήκαμε και εξερευνήσαμε το ιστορικό κέντρο της πόλης. Στα μικρά της σοκάκια ανακαλύψαμε θησαυρούς τέχνης, παραδοσιακής και μοντέρνας σε ένα δέσιμο μοναδικό που σε μάγευε και σε ανάγκαζε να τους αναζητάς. Οδηγός σ’ αυτό το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού ένας αριστοκρατικός τύπος, μαθηματικός το επάγγελμα στο σχολικό συγκρότημα που συνεργαζόμασταν άνθρωπος με ιδιαίτερη λεπτότητα, αγάπη για το ωραίο και τον τόπο του. Σε σαγήνευε με την παρουσία του, την γλυκιά πλην ξέπνοη φωνή του, το αριστοκρατικό του ντύσιμο και παρά το ότι τα γυαλιά ηλίου και η μάσκα κάλυπταν μεγάλο μέρος του προσώπου του απέπνεε σιγουριά, αυτοπεποίθηση και λατρεία για τον πλούτο που ανακαλύπτει σαν να είναι η πρώτη φορά μαζί μας!

Επισκεφθήκαμε επιστρέφοντας έναν μεσαιωνικό καθολικό ναό προς τιμήν της Παναγίας. Εισερχόμενοι  από τη βαριά σε χρώμα καρυδί πόρτα, το ξύλινο πάτωμα έτριζε πολύ, το βλέμμα  όμως προσηλωνόταν στο ιερό βήμα… Στα ξύλινα μέρη από μασίφ ατόφιο ξύλο σκαλιστές άγιες μορφές … Δεξιά και αριστερά δίπλα στο ιερό 4 επιφανείς άνδρες θαμμένοι σε πέτρινους τάφους. Το άναμμα των φώτων από τον ιερέα σχημάτισε το μεγαλείο μπροστά στα μάτια μας… Τα παιδιά στάθηκαν για ώρα μέσα στο ναό είτε από το κρύο που ήταν έντονο έξω είτε από την γαλήνη , το μεγαλείο, τον μυστικισμό  που δημιουργούσε η ατμόσφαιρα αυτήν τη στιγμή που η μέρα αποχωρεί και δίνει τη θέση της στη νύχτα.

 

Τα παιδιά σ’ αυτήν την εποικοδομητική ξενάγηση δε σταματούν να μιλάνε, να ανταλλάσσουν σκέψεις, ιδέες, απόψεις…

Η βραδιά έκλεισε όμορφα. Οι οικοδεσπότες μας πρόσφεραν δείπνο στο εστιατόριο του σχολείου. Όλοι ευχαριστημένοι ψυχή τε και σώματι …Οι λαοί συνεργάζονται… και έρχονται κοντά…

 

Δείτε το βίντεο : Projeto Erasmus Cyber Security in Schools - Day 1 - Portugal - YouTube

 

 

Ημέρα 2η 5/4/2022

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

                         Computer science and informatics

                      Universidade de Beira Interior Covilha

Η δεύτερη μέρα πολλά υποσχόμενη για τα παιδιά!

Μετά το πρωινό ξεκινήσαμε πεζή για το κοντινό πανεπιστήμιο. Το φυσικό περιβάλλον όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο απαράμιλλης ομορφιάς. Ποταμάκια, γεφυρούλες, μοντέρνα συντριβάνια, πολύ πράσινο.

Η υποδοχή από τον καθηγητή που δίδασκε Τηλεπικοινωνίες, εγκάρδια. Άνθρωπος απλός, προσιτός. Αφού μας συστήθηκε,  μας ενημέρωσε  για το αντικείμενο του Πανεπιστημίου το οποίο ασχολείται με το softwareκαι το hardware.

Η πρώτη μας εντύπωση αρκετά θετική. Αφίσες πουθενά. Ησυχία, καθαριότητα, τάξη παντού. Αίθουσες μικρές, αλλά πολύ ζεστές, ασφαλείς, υποστηρικτικές της μάθησης. Φοιτητές από διάφορες χώρες. Θεωρήσαμε τις συνθήκες ιδιαίτερα προνομιακές. Ο καθηγητής επεσήμανε πως το πανεπιστήμιό τους βρίσκεται σε πολλή καλή θέση σε παγκόσμια κατάταξη. Οι φοιτητές εργάζονται με τους καθηγητές και παράγουν έρευνα.  Το μότο του Πανεπιστημίου «Α school …thatisproudofthepast ….thatreflectsonthepresent ….thatbuildsthefuture».

H επόμενη διάλεξη αφορούσε στην «Αξιοπιστία και στην Ασφάλεια» δηλαδή, πώς   το softwareμπορεί να γίνει πιο αξιόπιστο και ασφαλές. Το εντυπωσιακότερο ήταν το παράδειγμα που τους ανέφερε:  οι προγραμματιστές γράφουν κώδικες και υπάρχουν 15-50 bugs (σφάλματα) σε 1000 γραμμές κώδικα. Για το αυτοκίνητο χρειάζονται περισσότερες από 150.000.000 γραμμές κώδικα.  Επομένως αν σκεφτούμε πόσα bugsμπορεί να υπάρχουν θα ανησυχούμε ………Ο προγραμματιστής κάνει ότι κάνει χωρίς να αγγίξει το αυτοκίνητο! Ακολούθησαν ερωτήσεις των παιδιών τα οποία άκουγαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η τρίτη κατά σειρά διάλεξη υλοποιήθηκε στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης.(Artificialintelligent)

Αναφέρθηκαν οι χρήσεις  της, οι εφαρμογές της στην ιατρική στα dronesκ. α. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ένα ρομπότ το οποίο μπορούσε να παίρνει και να δίνει αντικείμενα. Έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων του από κάποιον μεταδιδακτορικό φοιτητή. Ιδιαίτερα γόνιμη η συζήτηση των παιδιών που μιλούσαν μαζί του και παρακολουθούσαν τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν μας οδήγησαν στο powerroom στο χώρο απ’ όπου περνάνε όλα τα συστήματα του Πανεπιστημίου. Αυτό συνδέεται και με το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και του Πόρτο οπότε όταν προκύπτει πρόβλημα αποκαθίσταται άμεσα .

Είδαμε επίσης προηγούμενες εκδόσεις υπολογιστών σε ένα υποτυπώδες μουσείο όπου υπήρχαν παλιότερα μοντέλα μεγαλύτερα σε μέγεθος και με λιγότερες δυνατότητες (Apple,Ibm,Mac)

 

Στη συνέχεια ανάπαυλα και refillστα στομάχια μας στο κυλικείο του Πανεπιστημίου. Απλά, χαλαρά, διασκεδαστικά.

Επίσκεψη στο μουσείο μαλλιού.Είναι ένα μουσείο επιστήμης και η τεχνολογία και η αποστολή του είναι να προστατεύει και να διατηρεί ενεργά την κλωστοϋφαντουργική βιομηχανική κληρονομιά, καθώς και η έρευνα και η διάδοση της τεχνολογίας που σχετίζεται με τη διαδικασία εκβιομηχάνισης του Μαλλιού.

Φαγητό στη φοιτητική Λέσχη.

Η απογευματινή διάλεξη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. «Computersecurity». Η διαδραστική διάλεξη εκπληκτική και διασκεδαστική! Σε 2 γλώσσες ταυτόχρονα! Πορτογαλικά και Αγγλικά! Μας καθήλωσε και μας ανέπτυξε θέματα σύγχρονα και επίκαιρα. Ακούστηκε το εξής περίεργο..Το internetδεν είναι ασφαλές γιατί έχει φτιαχτεί από καλούς ανθρώπους. Ο καλός άνθρωπος αν πρέπει να επισκεφθεί το κέντρο της πόλης θα ακολουθήσει τον ίσιο δρόμο. Ο κακός θα διαλέξει τον πλάγιο. Το internet πρέπει να έχει όρια. Προσφέρει πολλά καλά αλλά και πολλά κακά. Οι άνθρωποι είναι όντα κοινωνικά χρειάζονται άλλους ανθρώπους για να ζήσουν, και θέλουν να τα μοιράζονται όλα. Πόσο όμως αυτό είναι εφικτό και ασφαλές;

Αναφέρθηκε ότι σε κάποιο κοινωνικό πείραμα που  πραγματοποιήθηκε και ζητούσαν passwordκάποιοι το έδιναν με ιδιαίτερη ευκολία. Οι άνθρωποι μπερδεύουν αυτά που είναι προσωπικά……..

 Αν κάποιος έχει το password και το gmailμπορεί να έχει πρόσβαση στα mailsσου. Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να  διδάξεις ηθική του διαδικτύου. Έγινε λόγος επίσης για τα passwords. Σύστασή του ήταν να παράγουμε τυχαία , μεγάλα και δύσκολα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε και αντίστοιχα προγράμματα για τη δημιουργία τους.

Η μέρα έκλεισε με επίσκεψη στο shoppingcenterτης πόλης. Υπήρχαν διάφορα καταστήματα ένδυσης, εστίασης, supermarket κ.ά.

Γυρίσαμε αποκαμωμένοι να ξεκουραστούμε! Αναμένουμε εις αύριον τα σπουδαία!

Δείτε το βίντεο : Projeto Erasmus Cyber Security in Schools - Day 2 - Portugal - YouTube

3η Ημέρα 6/4/2022

Ημερήσια εκδρομή στο Belmonteκαι στο SerradeEstrela

Ξεκινήσαμε νωρίς από την Covilha για το Belmonte.Αυτό ήταν ένα πολύ γραφικό μεσαιωνικό χωριό με δρομάκια στενά. Το πούλμαν πολλές φορές σταμάτησε για να ανοιχτεί ο δρόμος από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Επισκεφθήκαμε το Μουσείο των ανακαλύψεων (CentroInterpetativodiBelmonte) όπου είχαμε μια εκπληκτική ξενάγηση! Ο χώρος ήταν διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο και ένιωθες ότι βρισκόσουν μέσα στο πλοίο. Υπήρχαν οθόνες όπου έδειχναν την κατασκευή του πλοίου, τις ειδικότητες που χρειάζονταν να συνεργαστούν, τις δραστηριότητες που είχε αναλάβει καθένας. Το μουσείο ήταν διαδραστικό ακουγόταν μουσική, ήχοι από τα κύματα, ήχοι από πουλιά κ.ά. Ένιωθες πράγματι ως θαλασσοπόρος που βγαίνεις στ’ ανοιχτά και φθάνεις στις εσχατιές του κόσμου. Οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι έφθασαν ως τη Βραζιλία και τις Ινδίες.

Επισκεφθήκαμε το εκπληκτικό κάστρο του Belmonte. Ανεβήκαμε στα τείχη, επισκεφθήκαμε το καλοδιατηρημένο θέατρο που υπήρχε στο χώρο.

Ο επόμενος σταθμός στην Manteigas. Γευματίσαμε στο τοπικό σχολείο και συνεχίσαμε για SerradeEstela. Στη διαδρομή συναντήσαμε ένα απίθανο πάρκο όπου τα νερά που έτρεχαν σχημάτιζαν ένα ποταμάκι. Οι γρανιτένιες πλάκες το πλαισίωναν και ύψωναν το ανάστημά τους σα να ήθελαν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στο τοπίο!

Τέλος, φθάσαμε στο SerradeEstrela. Επισκεφθήκαμε το χιονοδρομικό κέντρο, δοκιμάσαμε εγχώρια προϊόντα . Η μέρα συνέχιζε να είναι γενναιόδωρη. Στο κέντρο νεότητας οι μαθητές επρόκειτο να κάνουν πατινάζ αλλά λόγω της υψηλής θερμοκρασίας το χιόνι είχε λιώσει και ήταν αρκετά ριψοκίνδυνο και δεν μας επετράπη. Παρόλα ταύτα, οι μαθητές χόρεψαν χορούς αντιπροσωπευτικούς της χώρας τους, τραγούδησαν και κάθισαν σε δείπνο με παέλια που ετοιμάσθηκε μπροστά τους!

Δείτε το βίντεο : Projeto Erasmus Cyber Security in Schools - Day 3 - Portugal - YouTube

 

4η Ημέρα 7/4/2022

Στο Σχολείο. Στο εργαστήριο του μέλλοντος

Scuola Secondaria Campus Melo (Future Lab)

Οι μαθητές ενημερώθηκαν ανά ομάδες  σε 2 μεγάλα στρογγυλά τραπέζια από κάποιον μεταδιδακτορικό φοιτητή σχετικά με τις δυνατότητες των νέας γενιάς προγραμμάτων και προσπαθούν να δημιουργήσουν random. Είναι ενθουσιασμένοι και παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι συνάδελφοι που ήταν στο Erasmus μας έκαναν μια περιήγηση στα εργαστήρια του σχολείου όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως λειτουργεί το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Μας έδειξαν τις διακρίσεις του σχολείου. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ένας χώρος studentsassociation όπου οι μαθητές οργανώνονται, μαθαίνουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και βάζουν στόχους βελτίωσης της σχολικής ζωής. Επισκεφθήκαμε τα γραφεία της Διεύθυνσης , Υποδιεύθυνσης, το teacherbar, τις διοικητικές υπηρεσίες του σχολείου.

 

 

 

 

Ακολούθησε η επίσκεψη στο δημαρχιακό μέγαρο. Όμορφο, ταιριαστό στο περιβάλλον, μεγαλοπρεπές με σκάλες μαρμάρινες όπου σε μεγάλο μέρος τους καλύπτονταν από κόκκινα χαλιά. Αντίστοιχο του παλιού μεγαλείου και του κύρους της πόλης. Τοιχογραφίες τύπου fresco βρίσκονταν ψηλά στη μεγάλη σάλα. Εικόνες από την καθημερινή ζωή του παρελθόντος. Εικόνες από τα κοπάδια των ζώων, την επεξεργασία των μαλλιών, τη δημιουργία του υφάσματος , το βάψιμο ,το στέγνωμα ακόμη και το δίπλωμα του υφάσματος.

Τα παιδιά παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την μεσαιωνική ιστορία και την ζωή των ανθρώπων της πόλης που επισκέφθηκαν. Δοκίμασαν και τα παραδοσιακά pasteldenata.

Δείτε το βίντεο : Projeto Erasmus Cyber Security in Schools - Day 4 - Portugal - YouTube

5η Ημέρα 8/4/2022

Πρωί πρωί ξεκινήσαμε για το σταθμό του τρένου με τον Jose. Πρωινό στο πόδι. Μετά από τέσσερις ώρες είμαστε Λισαβόνα. Επίσκεψη στο Ενυδρείο που βρίσκεται στο Πάρκο των Εθνών. Περιηγηθήκαμε στα βάθη των ωκεανών, είδαμε τα ωκεάνια συστήματα, είδη θαλάσσιας ζωής αλλά και της χλωρίδας και πανίδας που βρίσκεται σε ποτάμια και λίμνες. Εντυπωσιακό με καταρράκτες, νερά, πουλιά, λιμνούλες, πιγκουίνοι κ.ά.

Επιστροφή γεμάτοι με νέα δεδομένα και εμπειρίες αξέχαστες για εμάς και τα παιδιά!


 

 

   
   
© 1o Γ.Ε.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ